VIIKKO 37 AUKIOLOAJAT

MA - SU 9 - 18

TOIMISTO

MA - PE 9 - 15

Ilmoittautuminen auki vielä useaan loppukauden kilpailuun ja tapahtumaan, erityisesti HGK - EGS Ryder Cup:iin (seniorikilpailu) kaivataan lisää pelaajia. Lisätietoja löydät kilpailukalenterista.

Tervetuloa mukaan!

"Ohittamisen tuskainen vaikeus"

pe 26. kesäkuuta 2020 14.53.00

Aiheen tiimoilta onkin hyvä muistuttaa pelaajia golfetiketistä vastaavanlaisissa tilanteissa. Asko Arkkola kirjoitti aiheesta muutama vuosi sitten otsikolla "Ohittamisen tuskaisesta vaikeudesta", joka on varmasti hyödyllistä luettavaa meille kaikille:

"Seikka, josta on viime vuosina puhuttu ja kirjoitettukin paljon, on kentällä ohittaminen. Ilmiö tuntuu vain pahenevan ja vaikeutuvan. Jäljet johtavat paljolti osakekenttiin, joilta on lähtöisin paljon muitakin ei niin hyviä juttuja. Pelataan usein asenteella "me olemme kentän omistajia ja me saamme pelata kuten haluamme". Kentällä saattaa olla kuitenkin muitakin omistajia ja pelaajia. Talissakin useimmiten huomaa, että vieraspelaajat laskevat takana tulevia nopeampia pelaajia erittäin huonosti ohitse. Vaikka kyllä talilaisetkin osaavat. Jokunen vuosi sitten seniorimaanantaina heti toinen ryhmä oli yli kaksi reikää perässä ensimmäistä perille tullessaan. Selitys oli: ”Mehän pelasimme neljään tuntiin!".

Joskus myös näkee huvittaviakin tapauksia ohituksen tiimoilta. Kun nopeampi ryhmä saavuttaa hitaammin pelaavan pariskunnan, alkaa hillitön juoksu, ettei vaan tarvitsisi laskea ohitse. Joskus rouva ei edes ehdi putata loppuun, kun mies jo hoputtaa seuraavalle tiille.

Golfetiketti eli käytös kentällä on itseasiassa täysin yksiselitteinen; mikäli ryhmä jää edellä menevästä ryhmästä ja takana tuleva ryhmä joutuu odottamaan, on nopeampi peliryhmä päästettävä ohi. Perusohjenuora on pysyä edellä menevän ryhmän perässä eikä tyhjää reikää saa jättää väliin. Toinen ohitukseen vaikuttava seikka on vajaat kierrokset. Tässäkin sääntökirja on yksiselitteinen; koko kierrosta pelaavilla on ehdoton etuoikeus. Talissa ongelmana ovat tiit 6, 13 ja 16.

Näille rei´ille on usein ”tuppaamassa” kierroksella ”oikaisevia”. Huomattava on, että jos ryhmään liittyy pelaaja kesken kierroksen niin tavallaan koko ryhmä pelaa vajaata kierrosta ja on velvollinen laskemaan takana tulevat ohi.

Missä ja miten sitten ohitus tulisi tapahtua?  Periaatteessa ohituksen voi tehdä kentällä koska vain.

Hyvä keino on tehdä ohitus tiillä. Sekä ohitettava ryhmä että ohittava ryhmä lyövät avauksensa ja nopeampi jatkaa avauksiltaan ja ohitettava sitten, kun väylä on vapaa. Toinen hyvä tapa on par 3:lla niin, että ohitettava ryhmä odottaa viheriöllä kunnes takana tuleva ryhmä on lyönyt avauksensa, puttaa sitten jos antaa ohittavan ryhmän jatkaa seuraavalle tiille.

Maailmalla pelatessa eri maissa huomaa, että ruotsalaisilla (englantilaisista puhumattakaan) on etiketti hallussaan. Heti kun ryhmä jää jälkeen edellä menevistä, lasketaan takana pelaava nopeampi ryhmä ohi.

Tali on Suomen vanhin kenttä ja HGK vanhin seura. Meidän tulisi siis olla esimerkillisiä kaikessa golfiin liittyvässä myöskin ohittamisessa. Emmehän halua mainetta ettei Talissa tunneta etikettiä eikä siellä lasketa ohi! Loppujen lopuksi on monta kertaa parempi laskea nopeammat pelaajat ohi, kuin juosta kieli vyön alla heitä karkuun."

Yhteiseen hiileen puhaltaen saadaan kentältä varmasti jokaiselle miellyttävä kokemus. Hyvää kesää.